Albine rezistente la varroa

Creat de stefan1, Martie 03, 2010, 10:31:55 AM

« precedentul - următorul »

stefan1

Citat din: filiphttp://stuparitul.3xforum.ro/post/5881/1/Reteta_Producerea_de_albine_rezistente_/
Era prototipul albinei rezistente la varroa,iubitoare de alcool.Ce atitudine sa ia ACA?
Albina rezistenta la varroa este un subiect interesant. In multe tari sunt programe de cercetare in acest sens. Realizarile sunt doar partiale si cred ca nu vom vedea curand o victorie a albinei asupra acestui paduche, ci doar poate o modesta reducere a infestarii.
  Americanii au ajuns in cautarea unei albine rezistente la varroa in Rusia. Aici au gasit in sud-estul indepartat, in Peninsula Primorski, o albina care a coexistat cu varroa de cca 150 de ani. Incepand din 1995 s-au adus astfel de albine in Louisiana. Sunt albine mai inchise la culoare, propolizeaza mai putin decat albina italiana (foarte raspandita in SUA). Are o exceptionala rezistenta la iernare. Ierneaza in familii mici si produc multumitor miere. In conditiile din SUA sunt cam roitoare.
  Aceasta albina s-a folosit pentru creerea a altor rase cu rezistenta la varroa. S-a creat astfel rasa VSH (Varroa Senzitive Hygiene), de care am mai amintit undeva. E un hibrid cu gene si de la Ligustica, Carnica si Cordovan.
  Cercetari la Universitatea din Minnesota au indicat faptul ca trasaturile igienice de comportament sunt influentata de 7 markeri genetici. S-au gasit albine cu capacitatea de a detecta celulele cu varroa si de a le distruge. Acest comportament s-a numit SMR (Suppres Mite Reproduction). Un program complex de distributie a raspandit o asemenea rasa.
  In Alabama s-au facut experimente intre 2004 -2006. S-a folosit albina rusa rezistenta la varroa, albina locala italiana si albina VSH, de care am scris. S-a stabilit o infestare limita si s-au facut verificari la un anumit interval de timp. Un procent de 40 % din familiile de albine italiana au ajuns la infestarea limita, fata de doar 24 % din rasa rusa si doar 12% din VSH. S-a constatat totusi ca daca s-a facut o conangvinizare cu o concentrare mai mare de 50% a genei VSH, matcile vor oua mai putin, nu mai mult de 5 rame Dadant. S-a procedat insa astfel: s-au ajutat familiile rezistente VSH cu faguri cu puiet de la alte familii, iar de la ele s-au dat faguri cu puiet la familiile obisnuite. Operatiunea se bazeaza pe observatia ineresanta ca in orice familie sunt albine inclinate spre crestere de puiet, altele pe curatenie, altele cerese, altele mai mult culegatoare. De multe ori aceste calitati se mostenesc de la trantori, deci castele sunt alcatuite in proportie mai mare de albine surori si dinspre tata. Revenind la experiment, s-a constatat ca si la familiile la care s-au dat faguri de puiet cu albine VSH, a scazut infestatia cu varroa.
  Studiind comportamentul acestor albine, s-a constatat ca ele sesizeaza prezenta paduchelui in celula capacita dupa ce acesta incepe sa depuna oua, si descapaceste celula si elimina larva intre ziua 3 si 7 de la capacire. Evident nu sunt eliminati toti paduchii, dar scade infestarea.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

filip

Doua probleme trebuie clarificate din START.
1 albina rezistenta la varroua produce la fel de multa miere ca una tratata?
2ce conditii trebuie indeplinite astfel incat sa nu trebuiasca tratata?
"Studiind comportamentul acestor albine, s-a constatat ca ele sesizeaza prezenta paduchelui in celula capacita dupa ce acesta incepe sa depuna oua, si descapaceste celula si elimina larva intre ziua 3 si 7 de la capacire. Evident nu sunt eliminati toti paduchii, dar scade infestarea."
Daca infestarea e masiva si albina descapacesste jumatate din puiet,e bine ori nu sa lasam albina sa rezolve cazul?
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

stefan1

De albina ruseasca am scris ca da productii "multumitoare".
Din ce am scris rezulta ca la astfel de colonii se atinge pragul critic de infestare mai tarziu. Daca acest mai tarziu poate fi dus pana la sfarsitul sezonului activ, cand familiile nu mai au puiet, se pot elimina tratamentele multiple si putin eficiente din perioada cand este puiet in stupi.
  La a doua intrebare: nu am gasit alte cerinte ca sa se manifeste aceste insusiri de rezistenta.
Filip:"Daca infestarea e masiva si albina descapacesste jumatate din puiet,e bine ori nu sa lasam albina sa rezolve cazul?"
  Daca se considera ca albina parazitata nu mai este viabila, va avea viata mai scurta si nu va putea traversa iarna, poate este mai indicat sa fie eliminata din stadiul de pupa, impreuna cu paduchii care vor afecta altfel si generatia viitoare.
  Pe de alta parte se stie ca varroa dobandeste destul de repede rezistenta pentru produsele de tratament. De aceea trebuie sa avem macar o solutie de rezerva pentru o astfel de situatie.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

D006

Citat din: filipDoua probleme trebuie clarificate din START.
1. ce conditii trebuie indeplinite astfel incat sa nu trebuiasca tratata?
2. Daca infestarea e masiva si albina descapacesste jumatate din puiet,e bine ori nu sa lasam albina sa rezolve cazul?
1. 3 varroa pe inch patrat sub fundul cu plasa pa hartia de verificare este acceptabil.
2. Sa nu uitam ca varroa este in celulele de trantori.