Mesaje Recente

Pagini: [1] 2 3 ... 10
1
PRODUSELE STUPULUI / Miere amara
« Ultimul mesaj de stefan1 Ieri la 06:45:56 a.m. »
  Exista mai multe plante care dau o miere cu un gust amarui.
  Iarba-neagra (Calluna) da acea miere inchisa la culoare, gelatinoasa, dar cu un gust amarui. Se stie ca aceasta miere contine ceva mai multa apa si de aceea e predispusa la fermentare. Cei care o produc, uneori mai elimina artificial din continutul mierii. Dar gustul amarui se intensifica la mierea cu umiditate mai scazuta.
 Armurariul da si el o miere amaruie, dar doar in culturi se poate obtine miere marfa uniflora.
 De asemenea mierea de castan este amaruie.
 Chiar si mierea de papadie este usor amaruie

  Totusi planta care da o miere mult mai amaruie nu se gaseste la noi. De fapt este un arbust care creste pana la 2,5 m , numit Arbutus unedo. Numele ii este dat de Line dar dupa Pliniu cel Batran, care descrie arbustul explicand ca numele "unedo" vine de la cuvintele latine "unum edo" ('unul mananci' , aluzie la faptul ca sunt asa amare de nu mai vrei al doilea fruct, desi sunt ispititoare). Fructele se aseamana cu fragile, de aceea se numeste si 'arborele de capsuni' iar francezii ii spun si 'marul lui Cain' (de la biblicii Cain si Abel). Tot in franceza numele acceptat al speciei este "arbousier", foarte asemanator cu "argousier", care e numele francez mai raspandit al catinei albe.
Arborele de capsuni creste in jurul Marii Mediterane, pe o fasie ingusta.dar ajunge pana pe coastele Irlandei. Avand totusi o raspandire limitata, nu se prea gaseste miere monoflora. O astfel de miere se produce totusi in Sardinia (vezi foto) si pretul ei de vanzare este de 4-8 ori mai mare decat al mierii obisnuite tocmai pentru ca este foarte rara.

  Sunt interesante si particularitatile acestui arbust. Infloreste in octombrie-noiembrie. Fructel sunt initial verzi si au nevoie de un an intreg sa ajunga la maturitate, astfel incat in toamna viitoare in pom o sa fie atat flori (albe) cat si fructele care la maturitate devin galbene apoi rosii. De fapt perioada coacerii (in Italia) este intre august si noiembrie iar cea a infloririi intre septembrie si decembrie. Este arbustul simbol al unitatii Italiei deoarece frunzele verzi, florile albe si fructele rosii care toamna se gasesc impreuna pe crengile acestuia sunt culorile steagului Italiei inca de pe vremea lui Garibaldi.
  Mierea, cum am spus, are un gust amar, cristalizeaza repede si are un continut mare de umiditate, fiind predispusa la fermentare. Se sustine ca este puternic bactericida si are efecte bune asupra tubului digestiv, totusi este o miere cautata doar de oameni care vor sa incerce gusturi speciale.

  Arbustul, cu un frunzis dens, care nu cade nici iarna (vesnic verde) si cu fructele spectaculoase la maturitate, este cautat ca planta ornamentala. Eu cred ca si la noi in tara sunt furnizori de astfel de arbusti.
2
POZE ŞI VIDEO / Re: Filmulete Stupina Godinesti Gorj
« Ultimul mesaj de dan sebastian Aprilie 20, 2019, 07:18:23 p.m. »
In cele din urma am pus placa la atelier.
3
ARBORI MELIFERI / Re: Catina
« Ultimul mesaj de stefan1 Aprilie 19, 2019, 08:57:09 a.m. »
  Referitor la graficul din postarea trecuta trebuie precizat ca genul Rhamnus cuprinde un numar mai mare de specii (100-150) de arbusti sau arbori mici. Aria de raspandire a acestor specii este in special emisfera nordica, dar nu peste tot, cele mai multe specii se afla in America de Nord si Estul Asiei. Deci in acel grafic, polenul provenind din Rhamus nu este obligator sa provina de la catina ci de la mai multe specii inrudite, mai cu seama ca in engleza termenul "buckthorn", care inseamna "catina" se aplica generic la toate speciile din genul Rhamnus.
  Componenta acestui gen de plante inca suscita discutii, mai cu seama dupa ce progresele geneticii permit determinari mai de finete, la nivel cromozomial.
  O clasificare mai veche, din 1953 impartea acest gen in doua subgenuri:
  - Subgenul Frangula.
    Florile cu 4-5 petale și hermafrodite (cu stamine si pistil). Ele sunt fără semințe, iar cotiledoanele sunt groase. Frunzele și ramurelele sunt alternative.Aria principală de distribuție este  America de Nord partea spre Pacific, zone din Africa, Asia de Est, America Centrală și de Sud. Crusinul, de care am scris undeva, face parte din acest subgen.
   -Subgenul Rhamnus
    Florile sunt întotdeauna unisexuate, iar speciile dioice (pe plante separate, cum e si catina alba de la noi). De multe ori florile nu au petale iar polenizarea este anemofila (cu ajutorul vantului). Germinarea este epigeală și cotiledonii sunt subțiri. Poziția frunzelor este fie alternativă fie opusă. Raspandite cel mai dens  în Asia de Est.
4
POZE ŞI VIDEO / Re: Filmulete Stupina Godinesti Gorj
« Ultimul mesaj de dan sebastian Aprilie 19, 2019, 05:24:56 a.m. »
 Mulțumesc !
 Aveți dreptate !
5
NUCLEE DE ÎMPERECHERE / Re: Foloseste cineva micronuclee selfmade de polistiren extrudat?
« Ultimul mesaj de Lukyan Aprilie 18, 2019, 11:28:50 p.m. »
 =D> mi-ai dat o idee am sa incerc pe o bucata de polistiren sa vad daca nu se modifica.
6
POZE ŞI VIDEO / Re: Filmulete Stupina Godinesti Gorj
« Ultimul mesaj de un OM Aprilie 18, 2019, 07:57:37 p.m. »
Rama construita deja nu trebuia lasata intre rama cu miere si cea cu pastura. trebuia pusa intre pastura si rama cu puiet. Ar fi fost ouata mult mai repede
7
HRĂNIREA ARTIFICIALĂ / Re: Preturi zahar pt stimularea familiilor de albine
« Ultimul mesaj de Mihai Sergiu Aprilie 18, 2019, 11:07:19 a.m. »
A fost zahar la lidl sau mai este in promotie?
8
ÎNTREŢINEREA ALBINELOR / Re: probleme sau situatii la zi
« Ultimul mesaj de bmdna Aprilie 18, 2019, 08:32:58 a.m. »
www.viitorsanatos.ro. Accesorii stupi


M-am uitat pe site. Nu stiu de la ce vine IS, dar la dimensiuni se potriveste cu stupul Dadant standard. IS este aplicat la toate componentele stupului, (fund, corp, podisor). E ;posibil sa fie un cod al producatorului. Cred ca ultima solutie este sa fie contactat producatorul.
9
ÎNTREŢINEREA ALBINELOR / Re: probleme sau situatii la zi
« Ultimul mesaj de stefan1 Aprilie 18, 2019, 05:24:00 a.m. »
... Sarbii au ramele un pic mai lungi sitemul american cu latimea de 480. Nu am idee ce inseamna IS o fi Institut Standarad, dar e o presupunere.


  Rama Dadant nu e acelasi lucru cu rama Dadant-Blatt

  http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=2671.msg47933#msg47933

 - rama Dadant                47x30 cm
 - rama Dadant-Blatt       43,5x 30 cm
10
ÎNTREŢINEREA ALBINELOR / Re: probleme sau situatii la zi
« Ultimul mesaj de hur Aprilie 18, 2019, 01:01:26 a.m. »
www.viitorsanatos.ro. Accesorii stupi
Pagini: [1] 2 3 ... 10