Apicultura - Forum discuții Apiardeal

PLANTE ŞI ARBORI MELIFERI, TIPURI DE STUPĂRIT => PLANTE MELIFERE => Subiect creat de: stefan1 din Iulie 17, 2016, 09:14:56 AM

Titlu: Rachitanul
Scris de: stefan1 din Iulie 17, 2016, 09:14:56 AM
  Rachitanul (Lythrum salicaria)
Este o planta erbacee care poate ajunge la inaltimea de 2 m si este raspandita in locuri umede in aproape toata europa, Asia (mai cu seama de Vest, dar si in Japonia), America de Nord , Australia si Noua Zeelanda. Dau aici o harta a distributiei in Europa:
 
   http://www.discoverlife.org/mp/20m?act=make_map&map=SFTEP

Planta iubeste zonele mai umede, pe malul apelor, pe canale, lunci, uneori la marginea sau printre stufaris, chiar in locuri periodic inundate, dar creste si in locuri mai uscate, cu sol aerisit si bogat in nutrienti. Planta formeaza in sol un rizom puternic din care in anul urmator pot creste pana la 50 de tulpini verticale, unele ramificate in partea superioara, , cu 4 sau mai multe canturi si cu perisori fini. Are si lastri submersi, care dezvolta tesuturi de aerisire care au rolul sa duca oxigen la rizom.
  Florile sunt in varful ramurilor, in numar mare, poate si peste 100 pe o ramura, pe o lungime de pana la 30 cm. Planta infloreste vreme indelungata, din iunie pana in septembrie, intai florile mai de la baza apoi pe rand spre varf. Florile sunt hermafrodite (adica si cu organe feminine si masculine in aceeasi floare, deci cu stamine si pistil). Culoarea este rosu-visinie, dar s-au creat mai multe varietati cu talii diferite dar si cu o anumita variatie de culoare (de fapt numele genului Lythrum vine din greaca veche si ar insemna 'sange murdar' cu referinta probabil la culoarea florilor, dar posibil si la unele utilizari medicale cum ar fi sangerari la rani, la varice (inclusiv hemoroidale) sau la menstre abundente).
  Exista 3 tipuri de flori, dar la plante diferite:
- cu pistilul lung si staminele de lungime medie sau mica
- cu pistilul mediu si stamine de regula 5 lungi si 5 scurte
- cu pistilul scurt si stamine parte lungi si parte medii
Interesant, polenul la staminele lungi este verde si cu grauncioare mai mari iar cel de la staminele medii sau scurte este galben (in mai multe nuante) si cu grauncioare mai mici. Acest fenomen se intalneste la mai multe specii de plante (heterostilie) si este un mijloc de a evita autopolenizarea (autopolenizarea se produce cel mai usor daca sacii polinici sunt la acelasi nivel cu pistilul).
O planta poate produce pana la 3 milioane de seminte care se pot iprastia cu ajutorul vantului sau a apei. Semintele sunt in capsule ovoidale de 3-4 mm si sunt mici si lunguiete. De asemenea semintele sunt prevazute cu niste peri lipiciosi si se pot atasa usor de penajul pasarilor de apa, care le duc mai departe.

  Utilizari
Planta contine glicozidul Salicarin, pectine, rasini, uleiuri eterice, tanini si flavonoizi.
In vremuri de criza s-au utilizat ca aliment muguri, frunze si lastari tineri> Datorita continutului ridicat in tanini (9% in rizomi si 14% in flori), in trecut se utiliza la tabacitul pieilor. De asemenea cu sucul plantei se trata lemnul sau textilele, in special plasele de pescuit, pentru a impiedica putrezirea rapida a acestora daca stateau in apa. Radacinile prelucrate pot da o culoare galbena foarte rezistenta pentru piele sau hartie.
Inca din antichitaste planta avea utilizari medicale. Plinius o recomanda la exeme, Dioscorides la sangerari sau la diaree. Ba multa vreme a fost considerat cel mai puternic hemostatic. Datorita continutului mare de tanini, planta este puternic astringenta, bactericida, hemostatica. S-a folosit de ex in tratarea holerei chiar si in sec lXX. In Rusie pentru hemofilie la copii. In Bazinul Mediteranean se considera o planta care scade diabetul 2. O vreme s-a folosit la colorarea rosiatica a zaharului, in fabricile de zahar.
  In America de Nord a fost introdusa in sec 19 si s-a raspandit f rapid. E considerata foarte invaziva si se cauta multe mijloace de lupta contra ei. Unul din mijloace este sa i se aduca specii de daunatori care ii consuma frunzele, sau ataca radacinile sau paraziteaza semintele.

  Importanta apicola
In zonele unde sunt suprafete mai mari cu aceasta specie, se pot obtine productii bunisoare. Florile sunt vizitate in speccial de silfide, dar si de albine si fluturi, avand o oferta buna de nectar si medie de polen. Si albinele salbatice viziteaza planta cum ar fi Melitta negricans sau Tetralonia salicariae.
Productia de miere cu caree creditata este de pana la 200 kg/ha.
Mierea e aromata, de culoare galben inchis, putin astingenta. La noi nu stiu, dar in Belgia si Olanda (tari cu multe suprafete inundabile), se produce miere monoflora de rachitan.
Polenul, curios, este de mai multe culori, dupa conformatia florilor (cum am descris mai sus si voi pune si niste poze). Polenul din staminel lungi are culoare verde (doua nuante) si granulatie mare, iar cel din staminele mijlocii sau mici este galben, iar cu mai multe nuante si de granulatie mica.

  Mai exista o specie inrudita, numita popular tot rachitan, (Lythrum virgatum), putin mai mica, neinvaziva si cred ca cu o perioada de inflorire ceva mai mica. Aceasta e creditata cu 50-100 kg miere/ha.

  In pozele de mai jos se poate observa ofloare de tipul 2, cu stamine lungi verzi si mijlocii galbene, iar pistilul se vede mai jos in floare. In ultima poza o albina cu polen galben, din staminele medii sau mici, la o floare cu pistilul lung.


Titlu: Re: Rachitanul
Scris de: stefan1 din Iulie 17, 2016, 10:33:20 AM
  Vad ca am pus o adresa aiurea a hartii de repartitie a rachitanului.
Poate acum iese bine:

  http://www.discoverlife.org/mp/20m?w=720&r=0.125&e=36.00000&n=45.00000&z=0&kind=Lythrum+salicaria&la=45&lo=36?296,176