Foloseste cineva?Ce randament da?
Daca vremea e foarte uscata, ca perioada in care ne aflam, si maturatoarele sunt amplasate intrun loc bine aerisit dau un randament bun.
Termenul de maturator este atribuit impropriu respectivilor recipienti. Sunt intradevar foarte foarte bune, dar rolul lor nu este de maturare. Maturarea consta in eliminarea surplusului de apa si se realizeaza in regim industrial, in alt mod si cu alte utilaje . Rolul acestor asa zise maturatoare este de stocare, decantare si alimentare sau umplere a altor recipienti
Daca mierea contine prea multa apa si este depozitata intr-un loc uscat si foarte bine aerisit odata cu decantarea, la suprafata se aduna mierea mai subtire care contine multa apa. O parte din apa se evapora, iar mierea mai subtire ce ramane se ia si se valorifica imediat si astfel mierea ce ramane in vas poate fi stocata fara sa fermenteze.
In orice exploatatie ar trebui sa existe un(sau mai multe) recipient ceva mai mare unde sa se tina mierea. Asa se curata mai usor de spuma/polen/ceara(chiar daca se folosesc filtre la centrifuga).
Sau si mai simplu direct in butoaiele de la procesator :)
Cand ai 2-3 familii merge si direct in cutia in care au fost masline :rotfl:
Din viteza la un cuvant din paranteza ai scris un l in plus? :smile:
Treaba asta cu maturarea asa cum ne-a fost servita de catre corifeii publicisticii ante 89 poate fi inclusa aici: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=4157.0
Cu cca 5 ani in urma mi-a zis si mie unul mai invatat sa fac maturare. Am pus cele cca 50 de kg de miere in castroane, lighiene , tavi si borcane, am instalat un resou si am mutat patul in bucatarie timp de o saptamana. Nu ma intrebati de rezultat.
Si cum a fost? :D
Numai buna de facut tuica. :smile:
Tztztztztz. De fapt era foarte coapta, dar deoarece in partea inferioara mai era cate un petic de fagure necapacit consultantul mi-a zis ca nu este coapta si ca trebuie maturata asa cum va spusei. Si stiti ce facui in continuare. Am diluat-o cu apa si am dat-o inapoi albinelor. Salcam Extra 70 kg. Nu mai spuneti si altora. Voi nu facurati d-astea!?
"" Si stiti ce facui in continuare. Am diluat-o cu apa si am dat-o inapoi albinelor. Salcam Extra 70 kg. Nu mai spuneti si altora. Voi nu facurati d-astea!?""
Din greseli se invata cel mai bine . :hi:
Are cineva cunostinta despre maturatoare (de fapt oale de umplere )din inox cu capacitate maxima de 18 litri? Ori si-a confectionat cineva?
Citat din: Alutus din Februarie 28, 2012, 11:33:08 AM
Are cineva cunostinta despre maturatoare (de fapt oale de umplere )din inox cu capacitate maxima de 18 litri? Ori si-a confectionat cineva?
18 litri? La ce ar folosi asa ceva?
Un maturator decent ar trebui sa aiba cel putin 100 de litri, asta in caz ca ai 5-20 de familii. Daca ai 100 deja vorbim de mai multe maturatoare de capacitate mare, pompa pentru miere, etc :)
Cel mai bun maturator posibil e STUPUL.
Gratie HANNEMAN peste un stup puternic si 2-3 magazii peste.In timp ce acest stup proceseaza la ceilalti asigur rame goale.
Astfel am circa un sfert care matureaza mierea iar restul au spatiu de depozitare
Citat din: filip din Februarie 28, 2012, 12:26:55 PM
Cel mai bun maturator posibil e STUPUL.
Gratie HANNEMAN peste un stup puternic si 2-3 magazii peste.In timp ce acest stup proceseaza la ceilalti asigur rame goale.
Astfel am circa un sfert care matureaza mierea iar restul au spatiu de depozitare
Aaa, cred ca e o confuzie aici. Maturatoarele nu se folosesc neaparat pentru a evapora apa din miere(nici nu cred ca e cea mai desteapta solutie).
Dar se folosesc pentru stocarea pentru o perioada a mierii, pentru a se putea curata de spuma si impuritati, apoi merge catre imbuteliere.
Am sita pe galeata sub storcator.Apoi mierea trecuta prin TIFON direct pe bidon de 35 ,65 litri.Dupa o saptamana se spumeste mierea .Apoi o asez cu bidoanele in loc uscat.
Cand o folosesc iau cu lingura eventualele impuritati.
Apropos,
Cunoscatorii accepta bucatele de ceara si polen in miere :D
Citat din: jonny_it din Februarie 28, 2012, 12:18:08 PM
Citat din: Alutus din Februarie 28, 2012, 11:33:08 AM
Are cineva cunostinta despre maturatoare (de fapt oale de umplere )din inox cu capacitate maxima de 18 litri? Ori si-a confectionat cineva?
18 litri? La ce ar folosi asa ceva?
Un maturator decent ar trebui sa aiba cel putin 100 de litri, asta in caz ca ai 5-20 de familii. Daca ai 100 deja vorbim de mai multe maturatoare de capacitate mare, pompa pentru miere, etc :)
. Greseala. Am vrut sa spun
18 Kg .Ma refer la asa zisul maturator care de fapt este o oala de umplere a borcanelor. De ce max
18 kg. Pt a putea fi manevrat cu usurinta de catre toti membri familiei. Oferta firmelor din Ro este de 10 l (cc 14 kg), dar din plastic (galeata) in care nu am incredere, iar cele din inox au minim 30 kg. In tarile din vest se produc si oale de umplere cu capacitati reduse . Spumarea facuta dupa cateva zile este foarte buna, dar de cele mai multe ori nu mai am timp sa ma ocup de aceata faza.
Am doua asemenea bidoane de aprox 20 de litri din inox cu robinet. Se poate pune miere chiar si in peturi fara palnie. Impuritatile care ar mai putea fi in miere se aduna deasupra. Trebuie periodic curatate. Sunt facute in regie proprie.
Oalele cumparate de mine sunt fara robinet.
la oalele de inox cu peretii sanatosi se poate atasa un robinet cu bila f usor